Huisartspraktijk Zegveld is geopend op:
maandag t/m vrijdag van 08:00u - 17:00u
Telefoonnummer:
0348-691254; fax: 0348-692082
Telefoonnummer: 0348-691254; fax: 0348-692082
Geopend op: maandag t/m vrijdag van 08:00u - 17:00u

Informatie vaccinatie Mexicaanse Griep

Al maandenlang is er in de media veel aandacht geweest voor de Nieuwe griep (de Mexicaanse griep, H1N1-griep). Het gaat hierbij om een ‘nieuw’ virus waartegen eigenlijk niemand afweer heeft. Daarom kan er een zogenaamde pandemie ontstaan: veel mensen worden in korte tijd tegelijk ziek. Dat kan grote gevolgen hebben voor de maatschappij als geheel.

Tot dusver blijken de mensen die de Mexicaanse griep hebben gehad in het algemeen relatief milde klachten te hebben. We hopen dat dat in het komende winterseizoen ook zo zal blijven, maar dat valt volstrekt niet te voorspellen. Het is mogelijk dat het virus zich in de winter agressiever gaat gedragen.

Tegen deze Mexicaanse griep is inmiddels een vaccin ontwikkeld en voldoende beschikbaar. Het gaat om TWEE prikken, met een periode van drie weken tussen de eerste en tweede vaccinatie. Let op, dit is dus NA de ‘gewone’ griepprik. De gewone griepprik wordt gegeven op dinsdagmiddag 27 oktober (tussen 14.30 en 16.30 uur) of donderdagavond 29 oktober (tussen 19.30 en 20.30 uur).

De geplande data voor de inentingen tegen de Mexicaanse griep zijn:

Eerste vaccinatie: woensdagmorgen 18 november, van 8.00 tot 11.00 uur.

Tweede vaccinatie: woensdagmorgen 9 december, van 8.00 tot 11.00 uur.

U kunt dan op de praktijk vrij binnenlopen. Bent u niet in de gelegenheid op deze data, of niet in staat te komen, dan kunt u in overleg met de assistente op een ander moment komen.

Voor wie is de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep?

Dezelfde groepen patiënten die in aanmerking komen voor de gewone griepprik.  Dus: iedereen ouder dan 60 jaar; mensen met diabetes mellitus, hart- en/of longproblemen, nierpatiënten, mensen met verminderde afweer (dus mensen met medicijnen die de afweer verminderen (bij reuma bijvoorbeeld). Mensen die een kwaadaardige ziekte hebben (gehad).

Daarnaast moeten ook aanstaande moeders (zwangerschap vanaf de VIERDE maand) overwegen of zij deze (veilige) vaccinatie komen halen. Zij zijn iets kwetsbaarder voor dit virus.

Ook MANTELZORGERS (mensen die regelmatige zorg dragen voor een naaste) komen in aanmerking.

Tenslotte mag u ook op EIGEN VERZOEK (als u dus GEEN indicatie heeft) zich laten vaccineren. Helaas is er nog geen uitspraak van de minister van VWS of dit uit algemene middelen wordt bekostigd of dat u dit zelf zult moeten betalen. U loopt dus het ‘risico’ later hiervoor een rekening te ontvangen.

Mocht u nog vragen hebben over de (vaccinatie tegen de) Mexicaanse griep kunt u altijd de praktijk bellen. Ook kunt u het RIVM raadplegen (tel. 0800-1100, www.rivm.nl) of u bezoekt de website van de praktijk: www.praktijkzegveld.huisarts-plus.nl. 


14-10-2009